egen tillverkning av granskottssirap och läppbalsam

Jag minns inte om jag sagt det, eller om jag bara tänkt det (eller jo, jag har nog nämnt det), att jag lutar åt att ändra fokus på min stick-podcast, från "a handmade wardrobe" till "a handmade life", och från sticka/virka/sy till att skapa överhuvudtaget. Dels så blir det förhoppningsvis nya avsnitt lite oftare då, dels så är det ju det jag helst gör - att tillverka saker själv istället för att köpa. Den senaste tiden ännu mer än vanligt - jag är fast besluten att få mina få slantar att räcka så långt det bara går, och det innebär att spendera dom så snålt som det bara går. Att det dessutom är miljösmartare, det är en extra bonus! Via det här lilla förordet, så går vi direkt till morgonens skapande:
 
 
 
Granskotts- (eller granstrunts-) sirap och läppbalsam. Ingendera blev någon större mängd, men lite är bättre än inget!
 
 
Sirapen började jag på för några veckor sedan, enligt metoden att varva socker och granskott. Det gick inte så väldigt bra, det är meningen att burken ska stå i fönstret medan sockret smälter, men sockret ville aldrig smälta. Igår ställde jag den i ett vattenbad på spisen istället, och det hjälpte litegrann. I morse hällde jag upp allt i en kastrull (tillsammans med ett par skivor citron), och lät det puttra tills det blev gyllenbrunt. Jag lät det nog stå lite för länge, jag höll på att glömma att sterilisera burken, så medan den stod i ugnen så fick sirapen stå på plattan lite längre än jag hade velat. Dessutom så var jag visst lite väl generös med burken, det blev som sagt inga större mängder...
 
 
Läppbalsam har jag gjort en gång förut, men då hade jag i lite väl mycket bivax, så det blev alldeles för hårt. Jag hade faktiskt kvar en liten burk med läppbalsam, och den blandade jag med den lilla skvätt sheasmör som jag hade kvar, litegrann mandelolja och några droppar parfymolja med doft av anis, mint och luktärt (jag såg nu att det redan är 5 år sedan jag köpte den, nu är det bara några få droppar kvar, så jag verkligen lyckats hushålla med den!). Jag värmde allt i ett vattenbad tills det var flytande, och hällde sedan upp i en gammal lakritsburk. Som synes så lyckades jag ögonmåtta den bättre än sirapsburken! Jag har inte testat läppbalsamet än, jag har påbörjade burkar som ska användas upp först, men jag är rätt säker på att jag fick till det bättre den här gången!
 
Att göra saker själv är helt fantastiskt - jag vet precis vad det är i, jag sparar pengar, och känslan av att använda sånt jag gjort själv är en helt annan än att använda köpeprodukter! Jag tycker om att köpa lokal honung och liknande, men att göra blomsirap av blommor och blad som jag plockat på min egen gård, det slår till och med det med hästlängder! Jag har ett annat projekt på kö, eftersom jag försöker utesluta plast, så behöver jag något annat att täcka byttor med i kylen. Jag har bivax hemma (jag använde det till min konst mycket förr), eftersom jag inte behövde använda något av det till läppbalsamet, så har jag bra mycket kvar. Då känns det inte helt långsökt att prova på att göra beeswax wraps själv, och precis det är vad jag ska försöka mig på. En del metoder använder bivax, jojobaolja och tallkåda/harts (eller vad pine rosin nu blir på svenska), andra använder bara bivax. Ja, och bomullstyg förstås. Jag försöker mig på bara bivax, av den enkla anledningen att jag varken har jojobaolja eller pine rosin hemma. Håll tummarna för att det kommer att funka lysande!
 

Kommentera här: