om grönsaker och vatten, och om middag med bonus

Torkan och medföljande vattningsförbud är kanske inte lika dåligt för mig som för bönderna, men det är inte bra. Planen med att odla mat var ju att jag skulle kunna äta lite bättre, åtminstone ett tag - färska grönsaker har jag inte råd med speciellt ofta annars. Jag försöker att få lite utrymme för att vattna ibland ändå - om jag duschar sällan, så kan jag vattna nån gång ibland, tex (nej, jag luktar inte, jag tror inte det i alla fall, åtminstone klagar inte djuren och det är nästan bara dom jag träffar... =^_^=), och nu har jag tagit in skurhinken i köket och häller av kokvatten, diskvatten osv där, så kan jag använda det vattnet att vattna med sedan. Jag försöker helt enkelt att vara försiktig med vatten, samtidigt som jag kan få åtminstone en liten skörd.
 
 
Utan egna grönsaker, så skulle min mat aldrig kunna se ut såhär - spenat och rädisor är alltså egenhändigt odlade och skördade. Jag skulle hemskt gärna vilja ha skördar som jag ser i trädgårdsgrupper på facebook, men jag har dels inte ekonomin till det, dels inte kunskapen, dels inte stabiliteten, men jag är glad för det lilla jag har! Potatisblasten sticker förresten upp lite överallt i köksträdgården, jag hoppas att det växer lite potatisar under blasten också! Jag var tvungen att flytta på mina blomkålsplantor, för det dök upp potatisblast alldeles bredvid dom, jag hoppas att dom klarar den lilla flytten! Jag har också smakat min första jordgubbe, den var inte helt mogen, men den var alldeles egenodlad - bättre blir det inte! Sockerärtorna är på väg upp också, dom måste bara bli lite längre för att nå och klättra, jag hoppas på bättre skörd än förra året (då jag glömde bort dom...). Tomatplantorna växer, gurkan gör det inte, men det beror mest på att dom fortfarande inte satts i jord. Jag ska gå ut nu och se om jag kan komma åt grönsakslandet bakom vedboden, under ogräset så finns det matjord, bara jag hittar den...
 
Maten förresten - det är tortillabröd, köpta för längesen på Lidl tror jag. Potatismos, biffar på gula ärtor (rester från häromdagen), stark tacosås (köpt i storpack på Willys) och gul lök. Ja, och så min spenat och mina rädisor då. Så ekonomiskt och så miljövänligt som jag bara kan åstadkomma! Innan jag går och lägger mig så måste jag alltid äta något, annars blir det för långt mellan måltider (GBP-opererad, då ska man äta lite och ofta), igår blev det rester från middagen. Kall potatismos och kvarbliven sallad, och så vinägrett på det. Det blev oväntat gott, faktiskt godare än själva middagen!
 
Men som sagt, det jag vill säga med det här är, att vattna köksträdgården är superviktigt för mig, för att få i mig några färska grönsaker överhuvudtaget. Så viktigt att jag hittar sätt att kunna göra det, utan att slösa vatten, även om det blir på bekostnad av duschen. För vattnet är förstås också viktigt, utan vatten så sitter vi verkligen i sjön!
 
Förresten. Det ser ut som att det ska regna inatt. Håll tummarna!
 

Kommentera här: