nybakt bröd och oj, så mycket plast!

Jag slutade dagen igår och började dagen idag med att baka bröd. Igår gjorde jag alltså degen, och ställde in den i kylen för att jäsa, och i morse tog jag fram den när jag släppte ut katterna vid sjutiden, och när jag klev upp så knådade jag och bakade ut den - lagom till lunch så hade jag nybakt bröd! Det var en himla tur att jag hade en pretzel kvar till frukost, annars hade det blivit en lång förmiddag!
 
 
 
Jag har inte bakat bröd på flera år (oräknat "fusk"-bröd på bikarbonat och bakpulver), i perioder bakar jag ofta, i perioder inte alls. Nu hade jag sparat dom mixade havregrynen från när jag gjorde havremjölk, och så hade jag i dom i brödet, likaså solrosfrön. Jag strödde solrosfrön och havregryn på toppen också, mest för att veta vad jag haft i brödet, men dom ramlade av så fort jag började hantera brödet - dom var väldigt goda i alla fall, solrosfröna, dom har ju blivit rostade i ugnen. Eftersom jag plastbantar, så blir det inga mer plastpåsar till bröd, jag slår in dom i en handduk och stoppar antingen i frysen eller förvarar i en brödlåda av plåt. Funkar hur bra som helst!
 
Plast förresten - nu när jag tänker på det, oj vad mycket plast jag har hemma! Jag tycker ändå att jag har varit rätt miljömedveten i många år, sedan 90-talet, men plasten har jag helt och hållet missat. Jag tyckte att jag (som jag sagt innan) drog mitt strå till stacken genom att återvinna plasten. Vad jag inte visste, är att plasten bara kan återvinnas 1-2 gånger, sedan blir den sopor. Sopor som till slut hamnar i naturen och i haven, sådär en tredjedel av all plast hamnar i haven. Så nu när jag använder den plast jag har hemma, eller gör slut på en plastförpackning och stoppar i återvinningspåsen, så lägger jag verkligen märke till det. Dom senaste två veckorna har jag ansträngt mig för att inte köpa hem någon ny plast (inte 100% framgångsrikt, tyvärr, dels är djurmaten förpackad i plast, dels smyger dom in plast i förpackningar (Garants lösviktste som exempel, innanför papperspåsen är det en plastpåse också), dels så finns det många saker som saknar alternativ som inte är förpackade i plast. Jag försöker att undvika det sista, men vissa saker måste man ha - toapapper och tandkräm till exempel (man kan göra tandkräm själv, men jag måste ha för känsliga tänder, det är lite svårare att hitta).
 
Att köpa mat och annat i lösvikt är ett jättebra sätt att undvika plast, men det är inte helt lätt - i Sverige finns en lösviktsbutik, i Malmö, annars får man trolla med knäna. Godis, naturgodis och nötter, frukt och grönsaker, mm finns i princip alltid på lösvikt, butiksbakat bröd är alltid oförpackat, ta med egna påsar och skippa plast och engångsförpackningar helt! (Eller baka eget bröd, förstås!) En annan variant, är att köpa i storpack, så blir den totala mängden plast/engångsförpackningar mindre (sist jag handlade så valde jag att köpa spaghetti på storpack, trots att det var plastförpackat, istället för att köpa pasta i mindre papperskartonger). Dom riktigt stora storpacken kan vara svåra att få tag på, har man inte tex butiker med utländsk mat (som ofta har storpack) eller butiker med avdelningar för storkök (som en del tex Willys har, jag hittade en sån hylla på Willys i Östersund), så kan man skicka efter! BaraBraMat är en nätbutik med ekologiskt i både större och mindre förpackningar, jag ska definitivt försöka skicka efter tex bönor i storpack därifrån - hellre en femkilos bönpåse, än tio halvkilospåsar! Fast det bästa vore förstås ingen plastpåse alls!
 

Kommentera här: