med en smak av rosor

Den här sommaren går så fort, blommor blommar och blommar över så tidigt i år. Syrenerna hann jag inte med, och rosorna var jag också sent på. Som tur är, så hann jag få ihop litegrann rosenblad i alla fall, och av dom gjorde jag saft.
 
 
Jag invigde min nya korg det första jag gjorde när jag kom hem i lördags, dels hittade jag lite vresrosor som inte var helt överblommade, dels några rosor från mina egna buskar. För att fylla ut lite, så plockade jag rödklöver också, jag tänkte att deras sötma borde funka med rosornas egen smak.
 
 
Jag plockade loss alla blomblad, både från rosor och rödklöver, och tillsatte socker och citronskivor (som jag inte hade kommit till på den här bilden. Sedan hällde jag över kokande vatten, och rörde tills sockret löste upp sig.
 
  
Sedan fick saften stå och dra i kylen i två dygn. Jag flyttade över den till en kanna istället, så att jag kunde ha på ett lock, dessutom blev det lättare att hälla ur kannan än ur skålen. Enligt receptet så skulle saften vara klar att silas upp efter dom här två dygnen, men jag kokade upp den och lät den koka ett par minuter - jag tänker att den blir mer hållbar då. Jag vill ju att mina burkar och flaskor ska räcka långt in på vintern!
 
 
Det är svårt att fånga den fantastiska färgen på bild! Flaskorna är återvunna, dom två små har innehållit grillsås (därav plastkorkarna), den stora innehöll en gång Snapple. I flera år har jag skickat tomma glasburkar och flaskor till återvinningen, hädanefter sparar jag dom jag kan. Jättebra till all slags förvaring, förstås, inte minst till sylt och saft - nästa kok blir falsk hjortronsylt (på rabarber och morot), jag hoppas att jag har nog många burkar, det lär bli mer än 2-3 burkar av 2 kg råvaror plus lika mycket socker!
 
Nån tesked av saften rymtes inte i flaskorna, så den smakade jag på på en gång. Väldigt rosig smak, måste jag säga! Och att jag hade i lite mer citron än receptet angav skadade inte alls, dessutom tror jag att lite citron i den färdigblandade saften blir gott, den riskerar att bli lite kvalmig annars - den smakar som sagt väldigt mycket rosor!
 

Kommentera här: