flottar till tvålen

Jag känner mig som rena rama Lilla huset på prärien - främst som mamma Caroline, men ibland (när jag tar fram snickerigrejerna) också som pappa Charles. Rena rama husfrun! Igår blev det ju brödbak, innan det saftkok, idag har jag kokat sylt... Dessutom, istället för att köpa det jag behöver, så försöker jag att åstadkomma det på egen hand. Som tvålkoppar!
 
  
 
Vanliga fasta tvålar är precis lika hygieniska som flytande tvålar (och bättre på många sätt), bara dom får rinna av och torka mellan användningarna. Dom ska alltså inte ligga direkt på handfatet och mojsa sig i vatten. När mina flytande tvålar är slut, så kommer jag att gå över till fasta tvålar (jag har en hel hög som väntar på användning), men jag hade ju ingen tvålkopp! Jag hade varken lust eller råd att köpa tvålkoppar, dessutom ska dom passa i handfatets fördjupningar, ett väldigt specifikt och inte speciellt stort mått. Jag var helt enkelt tvungen att göra själv!
 
 
 
Jag använde mig av björkrötter som jag grävt upp när jag grävt ut köksträdgården. Modellen är enklast tänkbara, som en flotte bara, som jag knöt ihop med hampagarn. När jag funderat ett tag, så knöt jag på ett stag på undersidan också, dels för att göra "flotten" stabilare, dels för att få upp den från handfatet. Jag blev faktiskt väldigt nöjd! Enkelt, snabbt, billigt, ändamålsenligt - rena rama Charles Ingalls!
 
 
 
Extrem närbild på mitt otorkade handfat... Oops! Men som synes, så är det ett väldigt precist utrymme som tvålflottarna ska passa på, nu kunde jag mäta och sedan tillverka dom i precis rätt storlek!
 
 
Tvålen är en "black soap", jag använder den till att tvätta ansiktet. I början blir man lite sträv i huden, precis som man brukar bli efter en tvätt med tvål och vatten, men efter ett tag så vänjer sig huden, och det behövs knappt ens fukt efteråt. Black soap är bra till det mesta, som synes! Dessutom är den dryg - skär den i skivor istället för att använda hela tvålen, som synes så har jag haft tvålen i minst tre år och den är inte slut än! Jag har inte använt den kontinuerligt i tre år, men ofta nog. Mycket tvål för pengarna, helt enkelt!
 
Igår kom jag förresten på - jag måste ju göra ett tvålfat till, jag har en tvål på diskbänken också, nu är den flytande, men kommer att bytas ut till en fast. Den måste ju få en egen flotte! Utrymmet är inte fullt lika snålt på diskbänken, så där kan jag slå på lite större!
 

Kommentera här: