parfymprat

Dofter har alltid spelat roll för mig, och därigenom parfymer också. Förr om åren hade jag ett gäng parfymer att välja på, men nuförtiden har jag betydligt färre - jag vill gärna utöka samlingen, litegrann åtminstone, jag vill ha större möjlighet att anpassa doft efter humör och tillfälle. I och för sig, mitt humör har inte så många variabler, inte heller mina tillfällen, men ändå...
 
Dom senaste åren, så har mitt intresse för parfymer varit väldigt vilande, jag använder alltid parfym (jag känner mig väldigt naken annars), men jag har inte engagerat mig speciellt mycket. Jag har inte alls hängt med i alla nya dofter och nya märken, när jag letat något nytt, så har jag oftast kollat på etsy. Etsy är suveränt för handgjorda dofter, parfymoljor osv, det är ett bra ställe att hitta något ovanligare, något som du kan känna dig unik i. Samtidigt så saknar dom dofterna mycket av vetenskapen i en "riktig" parfym, dom olika lagren av doft, dom finare detaljerna. Finliret, helt enkelt!
 
Tack vare parfymprat med Suss (hon gillar också att lukta gott, och hon och jag har liknande smak i dofter), och tack vare saknaden över min gamla parfym-miniatyr-samling, så har jag börjat fundera mera på dofter och parfymer, och tanken är att lite mer seriöst börja lukta och prova mig fram. Vi har ett litet parfymeri i Strömsund, det finns Åhléns i Östersund, men båda dom är lite för mainstream. Jag vill lukta på nya spännande dofter! Eller gamla spännande dofter, det är också ett alternativ - klassiker bli klassiker av en anledning!
 
Jag har också hittat på några parfymgrupper på facebook, dels ett par köp&sälj-grupper, dels en parfymprat-grupp, och jag känner verkligen hur efter jag är! Mycket som läggs upp har jag aldrig hört talas om, bland annat så nämns oud rätt ofta. Vad är oud? Jag vet vad en Ood är, men oud har jag ingen aning om. Tydligen är det en ingrediens, och tydligen är den inne nu, för många parfymer heter något med oud, eller innehåller det. Litegrann som 70-talets mysk-trend! Men jag känner mig som sagt hopplöst efter nuförtiden, men jag vill lära mig mer, och jag vill utöka min doftgarderob.
 
I en av parfymgrupperna så frågade jag om just det - hur utökar jag parfymsamlingen, då jag dels har ont om pengar, dels bor mitt i tjotahejti, hur hittar jag nya parfymer utan att behöva gissa vad som luktar gott, och riskera att köpa en stor flaska, och att det sedan visar sig att jag inte tycker om den. Jag blev tipsad om det här blogginlägget, som handlar om hur en får tag på prover av olika parfymer, och så tipsade många om en facebookgrupp med fokus just på att köpa och sälja parfymprover - klart jag gick med! En tredje variant, är att köpa miniflaskor, men det har jag någorlunda koll på (åtminstone begagnat), det var ju genom miniflaskorna som jag fick igång parfymintresset igen. Det enda jag vill bli bättre på där, är att hitta nya parfymer i miniatyr - dom säljer dom knappt längre i butik. Eller? Har jag varit utanför banan så länge att jag misstar mig i det?
 
 
Den här parfymsamlingen får mig att dregla av habegär. Inte efter parfymerna i sig, dom flesta verkar inte alls vara min stil, men att ha en såpass stor samling, och att ha den framställd så fint - det får mig att bli grön av avund! Jag ska kika runt på youtube efter fler parfymsamlingar, det kanske rentav finns någon som tilltalar mig mer än den här - nån som är stor, fint uppställd, och där jag dessutom gillar dofterna! Bloggen som jag nämnde ovan, en blogg helt tillägnad parfymer, den ska jag också tillbringa mer tid med - jag har som sagt mycket nytt att lära mig!
 
Nån mer som är galen i goda dofter? Nån som har tips - på favoritparfymer, på inköpsställen, på hur nya dofter hittas, nån som rentav har en hemlig källa för prover och miniflaskor? Kommentera och berätta!
 

Kommentera här: