när symaskinen och hammaren åker fram

Några dagar nu, så har jag varit på humör att fixa hemma, men jag har inte vetat vad jag velat göra riktigt. Eller jo, jag vill måla klart köket, men jag har inte pengar till målarfärg. Igår tog jag fram symaskinen, för från Östersund i tisdags så hade jag två par gardinlängder - ett par från Suss och ett par från Loppis på Gården. Ett par längder blev till andra gardiner, ett par blev till ett överkast. Eller nä, nu luras jag - gardinerna från Suss fick jag ju med mig i söndags, då vi var in på Vincents kalas. Att dom är från Suss stämmer i alla fall!
 
 
 
Längderna kostade 25 kr (dvs halva priset på 50 kr), och eftersom den ena längden var lite längre än den andra, så blev det tyg över till ett kuddfodral också. Dragkedjan till det hade jag redan hemma, så 25 kr och tio minuter fattigare, så blev jag med nytt överkast och matchande kudde. Perfekt!
 
 
Mina julgardiner blev för korta när jag bytte gardinstång, dom nådde inte ens till fönsterbrädan. Väldigt störigt! Susannes gardiner var för korta för henne också, men passar perfekt till mina - dels färg och mönster, men viktigast av allt, tygstrukturen. Gardinerna är av barkcloth, och även om jag inte är speciellt traditionell i mitt mixande och matchande, så skulle jag inte blanda in ett annat slags tyg, såpass kinkig är jag ändå. Det är inte helt lätt att se på bilderna, men tygets struktur är alltså åt det våfflade hållet. Barkcloth är min favorit, jag köper alltid när jag hittar det, vilket inte är speciellt ofta. Tyget känns verkligen supervintage, och väldigt granny chic, vilket jag gillar!
 
Tillbaks till mitt gardinprojekt: Den ursprungliga gardinen är alltså två längder av den översta, som delats tvärs av på mitten, för att bli fyra längder. Den rödblommiga gardinen (som kommer från mormor och morfar) är en längd som delats tvärs av till fyra delar, och i nederkanten sydde jag till sist en röd bollfrans. Gardinparet från Suss delades också mitt på på tvären, och syddes på nederst, längs bollfransen. Ja, det är lite lapptäcke över det hela, men jag tycker det håller ihop bra ändå, tack vare att flera av nyanserna återkommer i alla tre tyger. Nej, det är inte allas cup of tea, men jag ser fram emot att få sätta upp dom igen när julen närmar sig!
 
 
Ett annat, väldigt litet fix - jag fick tummen ur, och satte upp mommas och moffas bröllopsfoto, vi fick varsitt av Sigrun i julklapp. Momma och moffa är alltså Sigruns föräldrar, och inte mina biologiska morföräldrar. Moffa dog för många år sedan, men momma finns fortfarande kvar, en riktigt kruttant på 102 år, och den enda i den generationen jag har kvar. Dom saknades på min släktvägg, och det känns bra att ha dom där nu! Längst upp till höger är mormor och morfar, under dom är farmor och farfar, det stora fotot är på mig (men förstoringen gjorde farmor medans hon levde, hon dog 1977, min faster hittade det för några år sedan, och sådär 35 år senare fick jag en väldig försenad present från farmor), resten av bilderna är på mamma. Jag har en hög med gamla foton från mormor och morfar, där har jag också en del fina bilder på mamma och hennes bröder när dom var små. Min ena morbror, Mats, dog strax efter mormor för snart fem år sedan (om jag minns rätt), och jag vill nog gärna ha med honom på ett hörn också. Min andra morbror har vi ingen kontakt med, och jag har inte mycket till övers för honom, men tyvärr lär han få åka snålskjuts på mamma och Mats, för jag tror inte att jag har några bilder utan honom.
 
Så - jag lyckades skramla ihop lite fix och pyssel hemma, men det kliar fortfarande i fingrarna, och jag vet inte vad jag ska hitta på nu. Jo, det finns saker att göra, julgranen ligger fortfarande framme i målarrummet, jag behöver städa och diska, men av någon anledning är jag inte ett dugg på humör för sånt... Är det inte konstigt, så säg? ^_^
 

Kommentarer:

1 Elle:

Hej ,så jättefin du fixat till det ... älskar ocksåatt fixa o dona trots att jag är gammal nu... kanske är det ngt som alltid sitter kav i en om man alltid gjort det ... Brukar också fixa gardiner o sängöverkast av "gamla "tger.. Har ett lapptäcke på gång ..med vanliga små rutor... men jisses vad tungt det är att fodra .. o sy på bakstycke , det tar tid .. Ha det nu riktigt gott... Kram!

2 Helena:

Gillar verkligen ditt sovrum! :) Jag vill också ha sluttande tak i mitt sovrum en dag...

Svar: tackar! det är inte helt och hållet praktiskt med snedtak, det begränsar ens inredningsmöjligheter en del. fast mysigt är det förstås, och det var en ren fröjd att tapetsera den väggen - inget klättrande, bara korta små våder... :D
Miss Kitten Heart

Kommentera här: