nymålat och jättefint!

Efter en hel del plockande och bortplockande och omflyttningar och diverse fixande, så är köket presentabelt! Eller ja, presentabelt - det är skitfint! Tycker jag! Sigrun och hennes sambo var här nyss, han hjälpte mig att ta bort elementfästet i väggen (det krävdes alltså lite elfix), och så fixade han min vägglampa i övre hallen (dvs satte i en glödlampa, för det var visst inget större fel än så...), och Sigrun var inte helt överens med mig om att det blev fint. För mörkt, är hennes dom. Och för dom allra flesta, så är det för mörkt, det är jag fullt medveten om. I Sverige så är mörkt och murrigt en förolämpning, ljust och fräscht ska det vara. Jag har också hört till "ljust och fräscht"-falangen i många år, det är som sagt så gemene svensk inreder. Det senaste halvåret har jag svängt helt åt andra hållet, och jag har behov av att omge mig med mörkt och murrigt, till och med kläderna vill jag ha mörka nu. Så jag är som sagt nöjd nu, och skulle gärna vilja ha det ännu murrigare! Snickerierna ska sålunda målas dom också, mörkblått, eller en klarare blå, eller svart, eller mörkgrönt, eller nånting annat kanske. Jag har som ni hör inte på något sätt bestämt mig!
 
Så ser det ut när en kommer in från hallen. Golvet ska bytas ut, men det lär dröja några år, så jag försöker bortse från det. Jag kommer troligen att byta klädsel på stolsdynorna till något mindre gult och klatschigt - dom är fina, men dom har gjort sitt, för den här gången i alla fall. Den vita vedlådan till höger kommer också att målas om, bara jag bestämt mig för snickerifärg.
 
Teakbordet letade jag efter länge, innan jag till slut fick tag på ett. Tyvärr är bordsskivan i dåligt skick, så jag funderar på att helt enkelt måla den svart. Troligen behåller jag benen och stolarna träfärgade ändå, jag gillar som sagt teak. Den förbenat fula luftvärmepumpen kan jag inte göra något åt, täcker jag över den, så fungerar den tyvärr inte speciellt bra... Fast en kan alltid vända blicken lite längre ner, och titta på min stringhylla (från mormors och morfars hus), som är full med fina teburkar. Jag har några burkar till i samlingen, men dom står i en hylla på köksbänken, dom innehåller teerna jag dricker oftast.
 
På andra sidan bordet står min knepigt placerade diskbänk, den dagen jag gör om ordentligt i köket, så ska diskbänken vridas ett kvarts varv, så att den står längs väggen under fönstret. Där under satt det ett element, tills idag, det blev så mycket bättre när det försvann! Ett till element ska bort, det finns två stycken i vardagsrummet, det är ett för mycket.
 
På väggsnutten mellan fönstret och skafferiet hänger min tesilssamling. Till och med något så vardagligt som tesilar blir som små konstverk när dom hänger ett gäng tillsammans!
 
Fortsätter en att vrida sig runt, så har jag satt upp handdukskrokar på panelen (det är i och för sig längesen), där hänger också min enorma nåldyna, och spånväskan som huserar Alice alla borstar. Ovanför hänger ett tryck av Lars Norrman.
 
 
Väggen mittemot är också en fönstervägg. Härunder stod vedlådan förut, nu ställde jag dit mitt lilla bruna bord istället. Det funkar bra, tycker jag, hoppas bara att blommorna ovanpå bordet inte får en ljuschock - dom stod lite längre in i rummet förut. På den nedre hyllan har jag samlat några av mina favoritkokböcker, och så har jag samlat ihop lite ljuslyktor på bordet också. Ju mera ljus, desto bättre!
 
Mellan fönstret och stringhyllan har jag en liten tavelvägg, jag har lämnat utrymme för flera tavlor, den är alltså inte på något sätt färdighängd. Näverlamporna (som skymtar i höger kant) har farfar gjort, och jag har målat om dom och bytt dom trasiga näverflärparna mot träkulor. Jag funderar på att måla om dom igen, i en mörkare färg, eller om dom rentav ska få fortsätta vara såhär ljusa.
 
Över bordet hängde förut en vitmålad gren med kulört belysning, där jag brukade pynta till alla högtider. Den grenen tog jag ner idag, och så flyttade jag min runda Hemtex-vas från köksbänken till bordet. En massa belysning behövs i ett såpass mörkt rum, och jag tyckte att den här pimpade vasen känns lagomt festlig - det är snart jul, då gäller det att ta i från tårna! Jag tog fram en större mässingsbricka till mina kristaller, dom låg i mindre skålar förut. På brickan, mitt bland kristallerna, ställde jag också en trädtaklök i en mässingskruka, och två värmljusstakar i form av flamingosar (från Zara Home, om jag minns rätt). Bakom brickan skymtar mitt fina fågelformade grytunderlägg i mässing - det är en samling som bara väntar på att hända, grytunderlägg i mässing. Det finns så många fina!
 
Från den här vinkeln syns Hemtex-vasen bättre. Jag har stoppat i en kulört ljusslinga, och så har jag satt en gammal lampkupa på toppen. Bakom skymtar min fina glaskruka (apothecary jar kallas dom på engelska, vad heter dom på svenska?), som jag fyndat på facebook, och bredvid står en hög med fina glasunderlägg (från Dollar Store), som ligger ovanpå ett loppat grytunderlägg i trä. I bakgrunden syns min nyloppade fina lampa, med sin galna (och superfina) röda lampskärm, den har inte hittat sitt hem än, så den står just nu på vedspisen. Det behövs ljus i det hörnet, åtminstone tills jag har hittat en lampa att ha ovanför spisen.

Kommentera här: