målarmåndag på en tisdag - inspirerande konst på film

Igår vaknade jag, och tänkte att det skulle bli ännu en dag med en bok på soffan. Nu blev det faktiskt inte så, soffan höll jag till i för det mesta (när jag inte sprang upp och ner till målarrrummet), men upprätt, framför film och framför Wynonna Earp (Jessica, du som också gillar män åt det skruffiga hållet, kolla upp den serien!), pysslandes med ATCs. För igår målade jag inte bara, utan jag stickade, sydde, broderade, klistrade ATCs. Jag hittade den här videon på youtube härom dagen, och jag blev förälskad i texturen. I den mail art-grupp som jag är med i, så är det för det allra mesta huvudsaken att ATC-kortet går in i dom plastfickor som finns för det ändamålet (ja, förutom att konsten ska vara av en viss standard, eftersom det är en jurybedömd grupp). Det betyder att korten inte får vara för tjocka, att det inte får vara för mycket och för tredimensionella dekorationer, att det inte kan sticka ut detaljer utanför korten... Det ska alltså, i princip, vara en målning i miniformat. Jag har aldrig haft något problem med det, det finns mycket man kan göra inom det formatet ändå, leka med olika medier och tekniker och material. Men - nu blev jag så himla sugen på att testa på tekniker och material och dekorationer som tar mer plats, och igår stickade jag två ATCs och gjorde ett med en drömfångare (ni får se bilder sen), och jag har massor av idéer som jag vill prova på. Och så ska jag förstås hålla i en swap, för jag hoppas att fler än jag ska tycka att det är fantastiskt roligt att ge sig utanför ramarna.
 
Den här långa inledningen leder till det här, tips på filmer med konsttema, ifall någon behöver lite inspiration till att skapa egna mästerverk:
 
Miss Potter, om Beatrix Potter, är en av mina absoluta favoritfilmer. Varje gång någon söker rekommendationer på filmer med starka kvinnliga roller, så tipsar jag om Miss Potter - i en tid då kvinnor skulle vara gifta, sköta hemmet och föda barn, så var hon ogift (och nöjd med det) och fast besluten att leva på sin konst. Den har sina sorgliga ögonblick, men mest av allt är det en film full med feelgood och med vacker konst.
 
Frida, om Frida Kahlo, har jag faktiskt inte sett (även om jag har haft filmen länge), men jag har hört bra saker om den. Dessutom är Frida Kahlo en av mina favoritkonstnärer, så jag tror faktiskt att jag ska se den i veckan!
 
Big eyes, om Margaret Keane, som var den första att måla dom storögda porträtt som syns överallt nuförtiden (japp, målar själv gärna med stora ögon). Under 50-/60-talen blev Walter Keane känd för sina tavlor med barn med stora sorgsna ögon, tills det uppdagades att det faktiskt var hans fru som målade alla dessa tavlor. 
 
Så, varsågod, tre tips på tre inspirerande filmer med tre fantastiska kvinnliga konstnärer. Om ni inte kan välja vilken ni ska se först, så är mitt tips Miss Potter, men det kan i och för sig vara för att det är en favoritfilm... Har ni själv några tips på inspirerande filmer? Om konstnärer, om konstverk, eller allmänt inspirerande på grund av scenografi eller vart dom utspelar sig eller nånting helt annat? Lämna en liten kommentar, jag är alltid på jakt efter bra filmer!
 
 
 

Kommentera här: