högt och lågt på tallriken

Senare idag tänkte jag prata om orakelkort med fina djur på, men just nu blir det lite veganmat, helt utan djur i! Sedan min GBP, och ännu mer sedan jag gått helt över till veganskt, så lagar jag mera mat än vad jag gjorde förut. Matlagning är inte min starka sida, inte för att jag inte kan laga mat, utan för att jag finner inget nöje i det. Ni som klagar över att laga mat till en tjurig familj varje dag? Det är ingenting jämfört med att bara laga mat till sig själv, dag ut och dag in, år ut och år in - helt jäkla värdelöst tråkigt, det är vad det är. Alltså lagar jag aldrig mat i perioder, medan jag faktiskt kan tycka att det är helt ok i perioder också. Just nu är det faktiskt helt ok, men bitvis så blir det si och så med matlagningen. Ni ska få se - den illustrerade versionen av min kosthållning:
 
Spaghetti med sås på fryst blandsvamp, kidneybönor och färdig tomatpastasås. Jättegott, jätteenkelt, bra innehåll, och lite jobb. Helt godkänt alltså!
 
Burkchampinjoner, direkt ur konservburken. Jag är absolut inte främmande för att äta med gaffel ur en burk, fiskbullar (äter jag ju inte längre, finns det f*skbullar, månntro?), ravioli, majskolvar och champinjoner är faktiskt godast direkt ur burken, tycker jag. Champinjoner som måltid? Tja, ingen höjdpunkt direkt, gott, men till och med min förminskade magsäck är hungrig igen på en gång. Om den ens blev mätt. Det här var bara ett mellanmål, lite bukfylla för att kunna skjuta upp lunchen en liten stund.
 
Snabbmat när skåpen ekar tomma - couscous, kikärter, och jag minns inte om det var ajvar eller kebabsås eller nåt annat, det röda. Jag åt det dessutom kallt - jag värmer sällan upp rester, jag äter det lika gärna rumstempererat (inte kylskåpskallt, dock). Ingen höjdpunkt ur smaksynpunkt, men ätbart, billigt, och kombinationen couscous och kikärter gör att det blir bra protein.
 
Couscous med linsgryta. Jag kokade storkok med linser en dag, två grytor - ena grytan blev det hummus av, den andra blev till linsgryta. Jag tror inte att jag hade i mer än krossade tomater och kryddor, men det blev mat av det också. Gott, billigt, lättlagat, och komplett protein med couscousen (skulle också ha funkat med pasta, ris, potatis osv - linser/bönor/ärter blir fullvärdigt protein tillsammans med kolhydrater).
 
Mackor funkar som måltid också med matiga pålägg. Här har jag på linshummus och rivna morötter (behövde lite kryddor också, men orkade inte resa på mig igen...), linserna och brödet gör igen komplett protein. Som ni ser - protein är inga svårigheter när man är vegan, så länge man äter mycket baljväxter. Dietisten var också imponerad sist, min fördelning av protein, kolhydrater och fett var spot on!
 
Jag gjorde coleslaw (vitkål, soyghurt, senap, persillade, salt, citronpeppar) till middagen en dag, och fick en del över. Blev mellanmål av resterna, gott som rackarns!
 
Jag minns inte exakt innehåll i grytan, mer än det uppenbara - potatis, morot, ärtor, grönkål kanske? Havregrädde eller kokosmjölk? Färgen på potatisen föreslår curry. Gott var det i alla fall, och det här är ett bra sätt att laga mat - i gryta, många portioner på en gång, så slipper jag fundera över vad jag ska äta ett tag framöver. Dessutom - gör jag maten god, så ser jag verkligen fram emot varje måltid. Bra tips! ;D
 
Här är ett exempel på att koka soppa på en spik- jag köpte flera förpackningar pizzakit när det var billigt, varje kit räcker till många måltider för mig (inte lika många när jag inte äter ost, som när jag gjorde det, men många ändå). Jag hade inga vettiga grönsaker, så jag lade på en fryst grönsaksblandning ovanpå tomatsås och havregrädde (det ringlade vita), och så pizzakrydda längst upp.
 
Både lät mysko och såg mysko ut, men blev faktiskt gott! Enda klagomålet var att grönsakerna blev kokta, inte stekta, eftersom jag lade på dom frysta. Gör jag om det här, så kokar jag grönsakerna först, så blir det mer grillad känsla på dom sedan. Havregrädden bidrog till god krämighet också, den ska inte hoppas över! Däremot är det här kanske inte världens mest kompletta måltid, men som magfyllare i slutet på månaden? Absolut godkänt!
 
Absolut o-godkänt, näringsmässigt, men gott - en riktig nostalgiflashback! Knäckebröd med smörgåsmargarin och aromat, sånt åt vi massor av i gymnasiet. Väldigt god kombination, men som sagt - inte så mycket mat i det. Jag åt det några frukostar och några mellanmål, nu är jag glad för att knäckebrödet är slut, för bättre än såhär vill jag äta.
 
Jag försöker att låta bli sötsaker, för min mage krashar ofelbart av det. Kommer ändå suget, så är det mycket bättre att baka själv än att köpa - både godis och fikabröd innehåller så mycket skräp, så mycket tillsatser (fast Pandas Original är ett bra alternativ, sötlakrits överhuvudtaget innehåller ofta bara "normala" ingredienser, inga konstigheter). Bakar en själv, så vet en precis vad som finns i. Här gjorde jag kladdkaka, och så duttade jag i jordnötssmör, blev väldigt gott, och som synes - kladdigt som bara den! Jag saknade vaniljglass till (grädde hade blivit lite väl mycket mastighet), men det gick att äta utan några större problem ändå.
 
Här blev det en vidareutveckling av gårdagens rester - jag hade gjort soppa med nudlar, wokgrönsaker, kokosmjölk och röd currypasta. Jag tenderar att överdosera currypastan, så det blev väldigt starkt... Mycket av det soppigaste blev alltså kvar till dagen efter, däri hade jag sojafärs och gröna ärtor, värmde alltihopa och åt med ris. Så jäkla gott! Och all den där curryhettan blev betydligt mer lätthanterad utspädd med sojafärs och ris. Rester ska inte överskattas, och minsta slatt kan förvandlas!
 
Så har maten alltså sett ut hos mig den senaste tiden, både bu och bä, både lagat och latat. Vad jag egentligen vill säga, är sätt inte ribban alltför högt för dig själv! Din mat måste inte vara näringsperfekt restaurangmat till varje måltid. Ibland kan en fuska med matlagningen, bara en äter riktig mat mellan varven, så jämnar det ut sig. Mackor kan absolut funka som måltid, bara påläggen är rikliga och bra. Man måste inte äta olika rätter till varje måltid, underlätta livet så mycket du kan - gör storkok och ät samma mat flera dagar på rad, det är absolut inte sämre för dig. Och veganmat kan vara hur simpel och billig som helst, och ändå vara betydligt näringstätare än gemene mans husmanskost (vilket brukar innebära korv och makaroner, eller liknande...). Ta det lugnt, helt enkelt!
 
Till lunch idag tar jag det lugnt, som vanligt - jag har kålrot, potatis och lök i ugnen, ska nu lägga i lite zucchini, vitlök och en sojaburgare. Väldigt simpel matlagning, väldigt gott, och bra näringsinnehåll, sojaburgaren bjuder på protein, särskilt tillsammans med potatisen. Kombinerat protein, som sagt!
 
Spara

Kommentarer:

1 Birgitta:

:D

Svar: ^_^
Miss Kitten Heart

Kommentera här: