målarmåndag - five of cups

Det var länge sedan sist, men idag har jag faktiskt tarotkort att visa! När jag tittar bakåt, så har jag faktiskt inte gjort några tarotkort sedan i september, så nu är det på tiden! Jag och några vänner håller alltså på att skapa vår egen tarotlek, främst gör vi den för oss själva, men förhoppningen är att den en dag ska publiceras också. Den feedback jag fått hittills har varit superpositiv, om folk fortsätter att tycka om det vi gör, så kommer vi att få våran tarotlek såld - i några exemplar i alla fall! ^_^
 
Min förhoppning är att vi ska hinna klart resterande kort det kommande året, men gör vi inte det så må det vara hänt. Som konstnär så är det svårt att jobba på order, för mig i alla fall - försöker jag måla när lusten saknas, så blir det helt enkelt inte bra. Dom två senaste korten är bra exempel på det, hur jag än bråkade med dom, så blev jag inte nöjd. Till slut beslutade jag mig helt enkelt för att dom var färdiga, och så fick dom vara så. Dom här korten blev jag nöjd med, trots att jag provade på ett för mig nytt medium. Pappersklipp! När jag först kom på hur jag ville göra korten, så var jag lite orolig för att dom skulle bli för simpla, att dom skulle kännas som en lätt utväg. Nu när jag är klar, så kan jag säga, att det var dom definitivt inte! Ett sånt jäkla pillgöra! Innan hade jag stor respekt och beundran för pappersklippskonstnärer, nu är den respekten ännu större - mina kort är ändå rätt enkla i motivet, men jag hade bitvis problem ändå. Betyder det att jag gett upp pappersklipp för framtiden? Nja, jag vet inte, just nu behöver jag vila upp mig från allt skärande och klippande och klistrande, men senare kan det nog bli mera. Det är ju roligt också, och det blir bra, resultatet är absolut värt mödan!
 
 
Först av allt ritade jag upp motivet, såg till att det var konturer överallt, och att dom satt ihop med varann. Sedan klippte jag ut det (och upptäckte att det papper jag ritat på var helt värdelöst att klippa i, jätteporöst och gick sönder superlätt), och använde som mall när jag ritade upp motivet på det svarta papperet. Det klippte jag inte, utan skar ut med en liten hobbykniv, det blir skarpast konturer så, och risken att det ska gå sönder är mindre. När alla svarta konturer var utskurna, så plockade jag fram min hög med silkespapper (jag börjar ha en smärre samling, varje gång jag är på Flying Tiger så köper jag alla jag hittar), använde konturerna som mall, och klippte ut silkespapper så att det passade bakom kopparna och faten. Varje liten pappersbit limmade jag bakom motsvarande kopp/fat. Hade jag kunnat, så hade jag lämnat korten såhär, dom var så himla fina när jag höll upp dom mot ljusen, dom såg precis ut som blyglasfönster! Istället så klippte jag rent runt korten, och limmade dom till sist på bakgrunderna. När limmet torkat, så klippte jag rent kanterna, och målade på siffran fem.
 
 
 
Siffran fem, för att jag målade bägarfemman, eller Five of Cups. Eller ja, målade och målade, det enda jag penslade på var limmet, allting är gjort av papper, mönstrat silkespapper och tjockare svart papper, och så lim förstås. Nästa kort på tur är bägarsjuan, jag har redan bilden någorlunda klar i skallen, den ska bara genomföras. Och så ska jag bestämma mig för hur den ska genomföras - ska jag helt enkelt måla, eller ska jag hitta på något annat? Med så många kort som ska göras (78 kort sammanlagt, men jag gör förstås inte allihop), så är det roligt att variera mig, att prova på nya tekniker och medium, och allra helst ska det vara såna som är lätta att upprepa - jag gör fyra stycken av varje kort, ett till oss var. Lite av ett löpande band!
 
Spara
Spara
Spara

Kommentera här: