fredagsfavoriter - alice i underlandet

Egentligen sitter jag här och fuskar - det är torsdag idag när jag skriver det här, inte fredag. Däremot är det fredag när ni läser det, för jag har ställt in det i förväg - jag ska hänga med Suss och Vincent i Östersund på fredagen, så då har jag inte möjlighet att favoritblogga. Det vore synd och skam, tycker jag - jag har en hel hög med favoriter idag! Å andra sidan - om inte Alice i Underlandet intresserar er, eller fina böcker överhuvudtaget, så hade jag lika gärna kunnat låta bli den här fredagens favoriter, för idag blir det bara Alice. Ja, inte min Alice, utan boken, av Lewis Carroll. Efter att ha tittat på en massa fina gamla böcker, så började youtube och pinterest och instagram att tipsa mig om Alice i Underlandet-böcker och -samlingar också, och vem är jag att tacka nej till det?
 
Det här är anledningen till att jag samlar på just Alice i Underlandet (förutom att det är en fantastisk berättelse) - under dom dryga 150 år som gått sedan boken gavs ut, så har den kommit ut i massor av upplagor (särskilt förra året, då boken firade 150 år), den ena finare än den andra. Jag har ca 40 olika utgåvor, och jag har inte ens skrapat på ytan! Hade jag utrymme, så skulle jag gärna visa upp min samling såhär, så att dom finaste framsidorna får synas!
 
 
Å andra sidan, så är ryggarna fina också! Tur det, eftersom dom är vanligtvis det enda som syns i bokhyllan!
 
 
Dom flesta tänker på Disney's tecknade film, eller Tenniel's klassiska illustrationer, när en nämner Alice i Underlandet, men massor av konstnärer har illustrerat böckerna, bland andra Tove Jansson (japp, Mumin-Tove!). Det här är en favorit, Leonard Weisgard.
 
Det finns fantastiskt tjusiga nya utgåvor...
 
Eller böcker som den här förstautgåvan från 1866...
 
Vill en, som jag gärna gör, titta på och dregla över andras samlingar, och lägga till utgåvor till den egna önskelistan, så finns det en hög med videos på youtube. Ett varningens ord - tycker ni om fina böcker, och inte är enormt viljestark, så rekommenderar jag er att låta bli... Jag tycker om min samling, men efter att ha tittat på en massa fina Alice-böcker, så känns min samling just nu liten och ynklig och tråkig, det fattas massor av utgåvor i den... Å vad jag vill köpa mig en hög med nya versioner av Alice i Underlandet!
 
 
 
 
 
 
Och det är förstås inte bara i bokform som Alice i Underlandet tolkas av den ena konstnären efter den andra - många versioner har getts ut som film också! Disney, absolut, men många många fler också! Här är fyra versioner, två tecknade, två spelfilmer, en från 40-talet, tre från 80-talet, ifall ni vill vidga era vyer lite utanför Disney!
 

Kommentera här: