vadå vegan - lisa gålmark

Jag tänkte bara bjuda på ett snabbt boktips medan maten blir klar (pasta med linsbolognese, hoppas på ett mums!) - min favoritbok för nybörjarveganen (eller vilken vegan som helst) är Vadå vegan av Lisa Gålmark. Det är bara en liten pocketbok, väldigt lättläst, över 15 år gammal, men det innehåller en översikt över det mesta du vill och behöver veta - om djurrätt, miljö, om näringslära, om alternativ till kött, om icke-veganskt smyginnehåll i maten, om att hantera omgivningen, och så lite recept uppe på det. Recepten är inte många, men goda! Mitt exemplar har hängt med länge, den är tummad och välläst, den har klarat sig igenom otaliga utrensningar i bokhyllan, och den är alltid mitt förstahandsval när jag vill ha tips och inspiration och peppning, eller bara ett bra recept på sockerkaka. Receptet på jambalaya är förresten mitt supertips - lättlagat, innehåller få ingredienser, och min syster som (åtminstone då) inte åt curry, tyckte att det var jättegott.
 
Förresten, om du själv inte är vegan, och inte har några planer eller ens funderingar på det, men har veganer i ditt liv - läs boken du också! Jag har varit vegan i ett par perioder tidigare i mitt liv, på 90-talet när jag pluggade i Uppsala (blev mycket krångligare när jag kom hem till Ström igen, mycket svårare att hitta något ätbart i affärerna) och innan jag gjorde min förra magsäcksförminskning (kunde inte fortsätta med det, eftersom det mesta jag åt inte fungerade längre enligt dietisten, och det slutade med rejäl järnbrist och blodtransfusion), jag har stött på alla möjliga frågor och funderingar, en del omtänksamma, många fördomsfulla, det är svårt att komma undan som vegan. Plötsligt blir alla experter på näringslära! Så som sagt, har du någon i ditt liv, och du är uppriktigt fundersam, orolig eller kanske till och med skeptisk, så läs den här boken, den besvarar alla frågor du kan tänkas ha. Till exempel - nej, veganer lider inte av näringsbrist (om dom inte har varit hos en dietist som säger att dom inte kan äta linser och bönor och en massa grönsaker), dom flesta veganer har väldigt bra koll på näringsinnehåll, proteinkombinationer, osv. Betydligt bättre koll än gemene man, som lever på makaroner och falukorv och fiskpinnar och pulvermos.
 
Och som sagt - det är bara en tunn liten pocketbok med stor text, den är väldigt lättläst, du behöver inte offra många timmar på den, och den svarar som sagt på alla frågor en kan tänkas ha. Den är verkligen mitt tips för dagen, och för många dagar!
 
 
Spara
Spara

Kommentera här: