fredagsfavoriter - guldkanter

Jag böjade fundera på presenter för ett tag sedan, då jag har två blivande 60-åringar i min närhet, två som inte har plats för prylar och inte vill ha prylar. Presenter är ju något som alltid är aktuellt, och allt för ogärfta är ett problem. Det är födelsedagar, jul, påskägg, konfirmationspresenter, bröllopspresenter, värdinnegåvor... Alltför ofta så blir det bara att en present slentrianköps, antingen en pryl som blir undanstoppad i ett skåp, eller en Aladdinask som man kanske inte vill eller borde äta. Sånt jag gärna ger bort, om jag inte vet med mig att just den här saken skulle göra mottagaren väldigt glad, det är konsumerbara presenter. Sånt som går åt, och som inte tar plats efteråt, men då gärna en lite lyxigare variant. Till exempel, så är en present för 50 kr inte speciellt dyr, men dom flesta är för snåla för att köpa en chokladkaka för 50 kr till sig själv. Mina fredagsfavoriter består av ett gäng saker som jag gärna tar emot eller ger bort, sånt som ger lite guldkant på livet:
 
 
Vi kan ju börja med den lite lyxigare varianten på choklad. Där kan man förstås välja mellan att köpa en finare choklad, eller att till och med göra den själv, beroende på vad man har tillgång till och vad man har lust med. Beroende på vad mottagaren tycker om, så kanske en riktigt god mörk choklad, eller Tony's Chocolonely (har testat en, den var jättegod!), nånting fair trade, nånting lokalproducerat, det finns massor av roliga alternativ till den vanliga Marabouchokladen och till Aladdinasken.
 
 
Kaffe har jag ingen koll på, men där borde det finnas alternativ - hela bönor, nymalet, roliga blandningar, spännande rostningar osv. Te däremot, där har jag full koll! Om man tycker om andra sorter än dom vanliga askarna med påste från Lipton och Twinings, så börjar priserna gärna dra iväg - dom börjar på 35 kr och slutar på betydligt mer. Det kan kännas mycket att köpa själv, men en present för 50 kr är som sagt inte en speciellt dyr present. Igen - kanske nånting fair trade och ekologiskt, nånting närproducerat (här har vi Brunkullate, en av mina absoluta favoriter, men jag köper sällan för det känns för dyrt), eller tvärtom - nånting utländskt som är svårt att få tag på? Kanske rentav nånting hemgjort? I somras plockade jag örter i min trädgård och runt huset, som jag sedan torkade och gjorde örtte av, fantastiskt gott, och så roligt att kunna göra en kopp te av det som vuxit tio meter utanför dörren!
 
En presentkorg är inte helt ovanligt att ge bort, ofta är det en ganska opersonlig sak - affärerna har alternativ att välja på, beroende på hur mycket du vill spendera. Jag har aldrig fått någon, men såvitt jag har sett, så brukar det vara ett kaffepaket, ett paket Noblessechoklad, nån sorts salami, såna saker. Som sagt - rätt opersonligt! Presentkorgar är annars jätteroliga att sätta ihop, och dom går att göra precis skräddarsydda efter mottagaren, bara man har koll på vad dom tycker om och är intresserade av. Nån som bryr sig om hälsa och miljö? Fyll en korg med produkter från tex Renée Voltaire, Urtekram eller Kung Markatta. Nån som brinner för närproducerat? Kolla upp vad som produceras i närheten, här finns bland annat getgårdar, förädlare av frukt och bär, honung, vilt och chark, allt möjligt. Nån som har väldigt älskade husdjur? Plocka ihop en korg med godis, go´mat och leksaker till djuret. Eller plocka ihop en korg med tex ett gott te/kaffe, en god choklad, en bra bok, och ge mottagaren en stunds trevlig upplevelse. Presentkorgar kan vara världens roligaste present, både att ge och få!
 
Nånting hemgjort är förstås det mest speciella man kan få, tycker jag i alla fall! Hembakt bröd eller fikabröd, egenkokt sylt eller saft, egna inläggningar, ett knippe med egna grönsaker eller en bytta med egna bär, en burk med den egna favoritkryddblandningen, egna torkade örter från i somras, ägg från egna hönor... Listan är oändlig på vad en kan hitta på, den gemensamma nämnaren är att det finns en hel massa kärlek och omtanke i gåvan - inget slentrianköp för att man måste.
 
Mina fredagsfavoriter är alltså exempel på sånt som är roligare att ge bort och roligare att få. Gemensamt för alla mina förslag, är att dom kräver lite tanke och lite omtanke, som sagt - inte bara att springa in på Ica och köpa en Aladdinask och en trisslott. En del kräver framförhållning, men det mesta kräver bara att du funderar på vad som mottagaren faktiskt tycker om och skulle bli glad av, sånt som sätter guldkant på tillvaron. Sånt skulle jag absolut bli glad av!
 

Kommentera här: