trädgårdstankar

Jag har precis varit ute, och är nu väldigt svettig och väldigt varm, bläch. Alice behövde förstås kissa, och nu när tjälen är på väg bort, så passade jag på att gräva - jag vill göra om precis  hela trädgården, och har inte pengar att leja bort grävningen, så jag har mycket grävande att göra innan trädgården blir klar. Jag siktar inte på att få det gjort i sommar, jag har tänkt bo här i många år till. Jag har all tid i världen! Jag börjar med att gräva vad som ska bli en berså/vindskydd, Maria har rosenhallon hon vill bli av med, och jag vill ha buskar. Det är det som kallas två flugor i en smäll! Så nu gräver jag ut för bersån, och det skulle gå betydligt lättare om jag inte bestämt mig för att ha den under en björk... Ena halvan grävde jag nu, andra halvan tar lite längre, för att det är björkrötter överallt... När jag väl grävt min grop, och fått bort rötterna, då tänkte jag få bort allt som växer i mitt grönsaksland, så jag får plats med lite grönsaker där istället - förra sommaren lät jag det bara vara, eftersom det redan var helt igenväxt när jag flyttade hit. Förresten, så passar jag på att återvinna grästuvorna jag gräver bort - jag har en stor stubbe på baksidan, med ett enormt rotverk. Mellan rötterna lägger jag nu grästuvorna upp och ner, så ska jag fylla på med jord sen, jag skulle vilja ha något slags stenparti, men det är så blött och lerigt här, så jag tror inte att det är ett alternativ. Blommor av nåt slag, och/eller örter. Inte för att jag gillar örtkryddor att äta, men dom är fina och dom luktar gott.
 
Min trädgårdsdröm, är så lite gräsmatta som möjligt, istället vill jag ha träd och buskar och blommor, grönsaker, örter och bärbuskar, gångar, avdelningar och överraskningar. En stor dröm för en liten trädgård! På framsidan har jag en liten plätt där jag satte jordgubbar och en marockansk myntaplanta, och jag tänker faktiskt plantera mera mynta där, och låta den växa - mynta är fint, luktar gott, och är gott att göra te på. Och den växer som ogräs säger dom, så det är bara att sätta några plantor och luta mig tillbaka, tänker jag.
 
Förresten, grönsakslandet - funderade på om det skulle funka att bjuda hem folk på ogräsrensande och landgrävande, i utbyte mot något ätbart, är man fler än en, så är det inget gigantiskt jobb. Det är ju faktiskt ett färdigt land under all grönska.
 
Å, och rabarberna börjar titta upp! Å vad jag tycker om att bo i hus!
 
 
 

Kommentera här: