ta tillbaka vaginan!

En viktig del av feminismen (min sorts feminism i alla fall), är att ta tillbaka vaginan (vulvan, slidan, fittan, snippan, köttgrottan, slemvecket, kissimurran....), både som ord och som företeelse. För alldeles för många kvinnor, så är deras vagina något dom har lärt sig att skämmas för, att tala tyst om, att helst låtsas som att den inte existerar (vilket förklarar varför så många underlivssjukdomar är svåra att ens få en diagnos på). När jag lästa Frida och Vecko-Revyn i min ungdom, så var det supervanligt med frågor om vaginan - om mödomar (som det var pinsamt att både ha kvar, och att ha mistat), om utseende (jag säger bara blygdläppar!), om storleken (tänk om jag är för trång, min kille tycker att jag är för stor), om hårets vara eller icke vara, om orgasm och om bristen på orgasm, och vart är nu klitoris?!? Grejen är, det här var på 80-talet, och inte mycket har förändrats sen dess. Kvinnor tycker fortfarande att vaginor (vulvor, slidor, fittor, snippor, köttgrottor, slemveck, kissimurror...) är pinsamma, både egnas och andras, för det mesta vet dom inte hur deras egen vulva ser ut, om dom vet det, så är det bara för att den ser konstig ut, ska den verkligen se ut sådär, kännas sådär, och tänk om nån tycker att den är äcklig eller luktar eller smakar illa. Dessutom - väldigt många har inte ens ett namn för sin vagina, utan kallar den bara för "den där" eller "den där, du vet" eller "där nere". Synd och skam, tycker jag - vaginan är början till allt liv, en gång i  tiden dyrkades den som en gudinna, och jag tycker att det är dags att ta tillbaka den! En bra början, är att inte vara rädd för den, att sluta tycka att den är ful eller pinsam, att våga visa upp den!
 
Eller ja, visar vi bokstavligen upp våra vaginor, så blir det anmälningar för förargelseväckande beteende, och blottning, och det vill vi ju inte. Men genom att omges av vaginor, avbilder på dom, avbildningar av dom, av orden rentutav, så tar vi bort mycket av pinsamhetsfaktorn. En vagina (vulva, slida, fitta, snippa, köttgrotta, slemveck, kissimurra...) är trots allt bara en kroppsdel, liksom händerna är kroppsdelar, ögonen, öronen, benen, osv, och borde inte vara mer laddad med negativitet än någon av våra andra kroppsdelar.
 
Igår fick jag ett par fina örhängen i brevlådan, och har stoltserat med dom hela dagen - synd att det bara är katterna och vovven som har sett dom... Dom var imponerade dock, och tyckte inte alls att det var något att hymla med, vaginan alltså.
 
På etsy hittar man förstås en massa, som får snålvattnet att rinna - en vulvamugg har långe stått på önskelistan, men jag skulle inte bli ledsen för något av dom här:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det finns så mycket fint/roligt/smart/genomtänkt på temat kvinnliga könsorgan på etsy, och jag har alldeles säkert mer att säga i ämnet, så jag törs lova er åtminstone ett inlägg till på temat "ta tillbaka vaginan"! Bra va? (('))  ^_^
 

Kommentera här: