en kedjereaktion hemma

Jag har många intressen, många saker som känns viktiga i mitt liv - djurena mina, konst och skapande, pyssel och fix och handarbete, djurrätt, miljö och feminism, böcker och te, andlighet (som i gudinnor, kristaller, tarot-/orakelkort, väldigt häxigt och hedniskt) och självutveckling, trädgård och DIY och upcycling (dvs att göra något av redan existerande saker, istället för att köpa nytt). Något av det allra roligaste, och som innefattar många av dom tidigare nämnda, är inredning och hemmafix. och mitt hem förändras ständigt. Jag lägger sällan stora summor på mitt hem (förutom förra sommaren, då jag lade astronomiska summor på det - husinköp och hantverkare kostade en del), jag köper begagnat, jag tillverkar själv, ibland fyndar jag alldeles gratis. Billighetsfaktorn är en nödvändighet på många sätt, jag har inte mycket pengar, och jag tröttnar ofta snabbt och vill göra om, eller jag hittar lösningar som är bättre än dom lösningar jag hade innan.
 
Nu senast (så sent som igår kväll), så fick ett hörn i vardagsrummet en liten makeover:
 
Det fina bordet hittade jag ute i baracken på gården (hittade också ett annat fint bord, ibland sitter man på skatter utan att veta om det!), först ställde jag det i ve'bon, men igår kom jag på att det skulle passa jättebra här. Innan, så stod träkistan där bordet nu står, och där kistan nu står, stod ett blombord (som jag flyttat upp till målarrummet). Det här blev mycket bättre, mycket luftigare och mer lättillgängligt. Förr, så skulle jag ha målat bordet vitt, men jag gillar det faktiskt såhär, i mörkbrunt.
 
Å, påsarna i älghornet? Det är projektpåsar, jag har stickningar däri, men jag vet inte var jag ska lägga påsarna, så dom får hänga i hornet...
 
Det blev en monstera över, som inte fick plats utan blombordet (och som är i stort behov av omplantering - att det ska vara så omöjligt att hitta gamla krukor i storlek större!), den har flyttat till vedspisen (som jag förstås inte eldar i i sommar). Där står också ett gäng keramikvaser, och kristallskrinet som jag målade om härom dagen. Det var kopparfärgat när jag köpte det, jag målade det neongult (för det var den vettigaste färg jag hade då), och nu  är det rödorange. Såpass rött är ovanligt för att vara mig, men det blev bra!
 
En del av kristallerna som jag hade i/på skrinet, har flyttat till min fina glashylla från Indiska. Den är som gjord för att stå i fönstret och släppa igenom ljus, och kristaller är förstås helt fantastiska i ljuset, med sina fina färger, och alla facetter.
 
På köksbordet hamnade ett av lördagens loppisfynd, den fina duken jag hittade på pingstkyrkans loppis. Den blommiga duken jag också köpte då är egentligen lämpligare såhär års, men jag kunde inte låta bli att se om den här oranga duken passade så bra som jag tänkt. Det gör den, den matchar nästan lite väl bra!
 
Det är förresten ungefär såhär det går till när jag inreder, det blir ofta en kedjereaktion - byter ut den, då blir det bättre om jag flyttar den här hit, och den dit, och då blir det bra om jag byter ut den mot den... Man behöver inte gå ut och spendera pengar för att kunna göra om hemma, för det allra mesta finns redan alla resurser hemma. Prova att flytta på saker, kolla vad som finns undanstoppade i skåp och lådor (jag har faktiskt två skåp till pyntiga saker, där kikar jag när jag har lust efter förnyelse), testa nya användningsområden för gamla grejer... Blir det inte bra, så är det bara att ändra tillbaka! Oftast så blir det bra, och man känner sig så nöjd, att ha fått till det med så enkla medel.
 
Apropå enkla medel, jag funderar på att sy nya, somrigare gardiner till vardagsrummet. Jag har en hög med gardiner i garderobens överskåp, som aldrig kommer till användning då det bara är ett par av varje sort, och jag har två fönster i vardagsrummet. Tanken är, att ta två par, dela längderna på mitten, och sy ihop halvorna med varandra. Övre halvan av gardinen blir alltså ett tyg, nedre halvan ett annat. Jag tror det kan bli bra, jag ska bara kolla vad jag har i skåpet...
 

Kommentera här: