sjalförvandling

För sju år sedan, så stickade jag en sjal av handspunnen alpacka och ull, garner som jag fått i swappar. Jag använde ett enkelt mönster, så att garnerna skulle synas ordentligt - dom är i olika tjocklekar, och i olika nyanser av beige. Jag tycker mycket om sjalen, men den har inte använts mer än en handfull gånger. Slöseri på en fin sjal, tyckte jag härom dagen, och började fundera på att repa upp den, och använda garnet till annat istället. Sen kom jag fram till en helt annan plan:
 
Såhär ser den ut nu, jag blockade den aldrig då, när jag gjorde den, och det borde jag förstås ha gjort. Genom att fukta och spänna ut stickade plagg, så kan man forma dom, maskorna jämnas ut, och mönster framträder ordentligt. Den sitter fortfarande uppspänd på min nya blockskiva (den är inte riktigt klar än, men jag har gjort den av en isoleringsskiva från förrådet, liggunderlag, och ett gammalt påslakan - liggunderlaget räckte inte riktigt, så jag behöver en bit till), men jag ser redan nu, att den här sjalen kommer att bli betydligt mera använd nu. Den är ungefär hundra gånger finare än vad den var innan!
 
Blockningsskivan är förresten precis vad jag behöver, så att jag får plats att blocka större saker än sockar och sånt (som ryms att spännas upp på strykbrädan), som tröjor, och sjalar. Den skulle behövt vara lite större, den är visst inte helt kvadratisk, så ena änden av sjalen har fått fortsätta på baksidan, jag hoppas att det funkar, annars får jag fukta om och spänna om just där.
 
Det här är ett experiment jag gjorde igår, men det får ni se mer av när det är klart! Det faller inom samma tema som min handspunna sjal, att plocka upp saker från många år tillbaka, mer om det när jag visar hela projektet!
 

Kommentera här: