färgat garn på spisen

Jag nämnde det här projektet för ett tag sedan, men jag var lite luddig då. Nu talar jag klarspråk, med bilder och allt! För en massa år sedan, det kan vara så mycket som tio år sedan, kanske mer, så testade jag att färga garn med Kool-Aid. Garnet har jag tyvärr inte kvar, så jag kan inte visa. Men, det blev ett par paket Kool-Aid kvar, och dom drog jag mig till minnes för ett par veckor sedan. I garntunnan som jag köpte på loppis i maj, så fanns det några härvor med naturellt ullgarn, och dom tänkte jag nu färga. Jag letade reda på en tutorial på internet, och satte så igång:
 
Två härvor grått, och en härva naturvitt, tillsammans väger dom ca 300 gram, alldeles för mycket till dom två stackars Kool-Aid-paket jag hade. Dags att tänka kreativt, alltså!
 
Alla mina år med akrylfärg, har för längesen lärt mig att akryl sitter som berget på tyg. Jag har några flaskor acrylic ink, alltså tunnflytande akryl, och tänkte att det borde kanske funka. En flaska magenta, en flaska cerulean blue valde jag, med tanke på att Kool-Aid:en blir rosa. Jag droppade på hela den blå flaskan, och lite av den rosa, i förhoppningen att få ett garn som inte var helt enfärgat. Det blå hoppades jag skulle bli lila tillsammans med det rosa.
 
I en kastrull på spisen hade jag blandat Kool-Aid och den magentafärgade akrylen i hett vatten, och lade sedan i garnet. Det stod där bra länge, jag rörde försiktigt ibland, men lät det stå på svag värme tills det nästan inte var kvar någon färg i vattnet.
 
När det svalnat i diskhon, så sköljde jag det ordentligt. Den blå färgen hade inte lösts upp ordentligt i kastrullen (för liten kastrull eller för mycket garn, gissar jag), så den krävde rätt mycket sköljande.
 
 
Och så blev det! Den nedersta bilden stämmer mest med verkligheten, garnet är olika nyanser av rosavinröd, med mer eller mindre blålila i. Helt ok för ett experiment, även om jag gärna hade haft starkare färg. Så går det när man blir snål, och stoppar alldeles för mycket garn i färgbadet! Men, mitt experiment gav blodad tand, får jag tag på mer Kool-Aid, så vill jag definitivt göra fler försök att färga garn!
 

Kommentera här: