en grönare garderob

Som jag sagt förut, så tänker jag använda 2016 till att förkovra mig (och er!) i ämnen som ligger mig nära hjärtat. I år tänker jag gå tillbaka till ett liv som vegetarian, efter att ha ätit kött i några år, jag tänker gå in djupare på ämnet feminism, miljöfrågor och djurrätt tillhör det hjärtat klappar starkast för, och jag försöker att leva så miljövänligt som jag bara kan. Just miljövänligheten är en svår sak, särskilt när man bor i norrländsk glesbygd - när jag bodde i Nynäshamn, så hade jag ingen bil, och åkte kommunalt överallt, bussar och tåg gick hela tiden, överallt, och priset på ett månadskort var överkomligt. Nu bor jag i norra Jämtland, bussarna går sällan, tåg är inget alternativ, dessutom är priserna skyhöga, särskilt med tanke på hur pass lite bussturer man får ut av dom. Att åka buss in till Östersund kostar mer för mig, än om jag tar bilen, även om jag åker ensam. Helt galen matematik, tycker jag. Att ha hus är i och för sig bättre än att ha lägenhet, jag har större makt över den energi jag använder, och hur jag använder den. Jag har satt in en luftvärmepump för att spara på elen, och eldar när det blir kallt. Jag använder inte speciellt mycket vatten (jag duschar sällan, känns jag ofräsch mellan gångerna, så blir det en tvätt i handfatet), och än mindre varmvatten. Jag väljer ekologiska rengöringsprodukter, både för kropp och för hus (Urtekram är jättebra, ekologiskt, och utan en massa kemiska konstigheter, man förstår faktiskt innehållsförteckningen). Jag äter huvudsakligen vegetariskt, och väljer helst ekologiska alternativ när det går. Min förtjusning i konsumtion är ett problem, jag köper absolut mer än vad jag faktiskt behöver. Men - jag väljer oftast att handla begagnat, vilket både sparar på miljö, på ekonomi, och så bidrar det oftast med pengar till behövande. Det är dom gånger som jag inte handlar begagnat som är det största problemet, och det är anledningen till att jag började skriva på det här inlägget.
 
Ekonomi har alltid varit ett problem för mig, av olika anledningar, så har jag helt enkelt aldrig haft nån större inkomst. Att handla begagnat är ett sätt att få pengarna att räcka lite längre, ett annat är att handla på dom större kedjorna, särskilt när man handlar då det är rea. Det finns en anledning till att kläderna är billigare hos kedjorna - dom får kläderna tillverkade väldigt billigt. Billig tillverkning betyder i princip alltid skumma tillverkningsmetoder, med arbetare som får alldeles för lite betalt för alldeles för många timmar, och ofta är det dessutom barnarbete inblandat. Vill man köpa kläder/saker som är mer etiskt tillverkade, så får man betala mer, för dom kostar då mer att tillverka. Det där är en ond cirkel, för jag som en tjock person, jag har inte velat investera några större summor i ett plagg, eftersom slitaget på kläderna är större när man är stor. Alltså har jag köpt dom billigare kläderna, som jag då får ersätta ibland, då dom blivit slitna och trasiga. Jag var in till Östersund förra veckan, och handlade en del på rea, jag var jättenöjd över att komma hem med lite nya klänningar och koftor, billigt, men samtidigt så vet jag ju att tillverkningen av dom kläderna inte har gått schysst till. 
 
Igen, så är begagnat det bästa alternativet, då bidrar man inte på något sätt ekonomiskt till den här hanteringen, och man sliter vidare på produkter som redan existerar, istället för att köpa nytt nytt nytt hela tiden, så att nytt nytt nytt hela tiden måste tillverkas. När man köper nyproducerat, så är det bra om man tänker ett varv extra, är det billigt, så är det det av en anledning. Välj gärna ekologiska produkter, likaså lokalproducerat, och produkter av återvunnet material. Att låta bli att köpa är också ett val, oftast har vi skåp/garderober/lådor/förråd fulla med ägodelar, men köper ändå. Jag har alldeles för mycket kläder, väskor och skor som jag inte använder, kläderna hänger främst oanvända för att dom blivit för små, så dom väntar bara på att jag ska göra min GBP för att få komma ut och användas igen, men sen är det ju också så att man har favoriter - plagg, väskor och skor som används hela tiden, medan andra sällan får komma ut och se dagsljuset.
 
Inspiration till att leva lite mer miljövänligt hittar man fulla internet, på youtube gillar jag den här kanalen, som (som namnet antyder) handlar främst om att göra garderoben grönare:
 
 

Kommentera här: