14 december - en harry potter-jul

Förr var julen inte lika genomtänkt, det var dom klassiska röda och gröna färgerna, det var samma pynt varje år, tradition var tradition, det vill säga same procedure as last year. Samma som alla andra år! Nuförtiden går det mera trend i julen, och pyntet är ofta genomtänkt, många håller sig till ett tema när dom julpyntar, vare sig det är samma tema varje år, eller nytt tema från år till år. Det vanligaste är nog att man väljer en färgskala som tema, men man kan göra så mycket mera av julen än så! Ett roligt tema är godis, min jul är inte vansinnigt långt därifrån med mina vita granar och färggrannt pynt. Ännu mer speciellt kan man förstås pynta - jag är en geek, inifrån och ut, och jag nördar gärna ner mig i diverse fandoms. Fantasy är min ursprungskärlek, ända sedan jag läste Sagan om ringen som 10-åring, och Sagan om ringen har fått sällskap av mera fantasyfavoriter - Terry Pratchett's Skivvärlden och Harry Potter, för att nämna ett par. Alla tre väldigt tacksamma att nörda ner sig i, och det finns en massa idéer för julpynt och -dekorationer på dessa teman. Dr Who önskar jag att jag fallit för, det finns hur mycket Dr Who-juligt som helst, och jag får inte glömma min absoluta favorit - Alice i Underlandet. Undrar om jag inte ska skriva ett AiU-inlägg i min julkalender framöver också... För idag blir det Harry Potter, som på något sätt känns juligast av allihop.
 
Den här granen är helt magisk, och den fick mig att börja kika runt efter julpynt med Harry Potter-tema, både att köpa och att göra själv. Etsy var det första stället jag började leta, och där finns det massor:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är bara toppen på isberget, det finns hur mycket som helst! En del saker är mer eller mindre lätta att åstadkomma på egen hand, andra saker kanske jag hellre skulle köpa färdiga. Jag hittade en liten glasflaska på loppis igår, den ska bli en trolldrycksflaska, och jag funderar på att skriva ut bokomslag i miniatyr och göra små HP-böcker till granen. Mera tips på DIY finns på youtube, om man inte orkar kolla runt en massa, så är det här några av mina favoriter:
 
 
Vill man fortfarande hitta mera HP-grejer att julpynta med, ja, då finns förstås Pinterest att tillgå, och Ravelry, och inte att förglömma - en av mina favoritbloggare, Alicia Sivert, som också är en HP-nörd
 
Jag får alldeles plötsligt lust med att maratontitta på Harry Potter-filmer, och att börja sticka på min Weasleytröja... Det ska jag inte göra, inte än, min jultröja ska bli klar först (jag har börjat på ärm nummer två, det är inte gigantiskt mycket kvar sen, bara att sticka oket, och så misstänker jag att jag stickat den för lång i midjan, så jag kommer troligen att repa upp och korta av den där - ok, en del är det visst kvar...), men 2017 tänker jag inleda med att sticka Weasleytröja. Garn har jag redan som ligger och väntar, mönster har jag inte som passar garnet, men borde vara lätt att hitta en neutral tröja som är lätt att göra om. Det skulle inte vara första gången som jag gör om ett existerande mönster...
 
Spara

Kommentera här: