fredagsfavoriter - beståndsdelar

Den här gången tänkte jag inte vänta 1½ år tills nästa fredagsfavoriter, utan det blir flera favoriter redan idag. Den här gången har jag faktiskt ett sammanhållande tema - jag är ju väldigt insnöad på mitt garderobsprojekt för tillfället, och jag har flera pinterest-anslagstavlor som är fulla av inspiration. Material, modeller, mönster - allt möjligt. Och det är där jag hämtar mina favoriter den här fredagen - tyger, garner, knappar, vintageplagg osv som skulle passa fantastiskt bra i min framtida handgjorda garderob.
 
Jag älskar mönstrade tyger, både föreställande mönster och mer abstrakta. Blått är min basfärg, färgskalan utgår från blått/grönt/lila, och sen fastnar jag gärna för tyger i rosa, senapsgult, vinrött, tegelrött, så dom är tydligen mina komplementfärger.
 
Garner är kluvet - jag faller handlöst för sockgarner i alla de färger och färgkombinationer, men många av dom garnerna skulle jag inte använda för att sticka/virka hela plagg av. Till tröjor/koftor/sjalar/osv så föredrar jag en lugnare färgskala, även om jag inte backar för färg. Enfärgade garner kombinerar jag gärna ihop i ränder eller i fair isle, multifärgade garner får gärna fritt spelrum på egen hand. Eller tillsammans - ibland blir mer bättre, även i större plagg.
 
Knappar kan vara av två slag - antingen diskreta, som smälter in i plagget utan att väcka uppmärksamhet, eller så kan dom vara som små smycken, som kompletterar plagget, eller lyfter upp plagget, eller som helt enkelt gör en på bra humör. Jag föredrar helt klart det senare slaget - knappar som är upplevelser helt på egen hand. Vintageknappar är mina favoriter - numera är knappar betydligt tråkigare.
 
Stickat är min första kärlek, och troligen min största - det finns hur mycket fint som helst att göra, hur många fina garner som helst, och genom att kombinera ihop mönster med garn, så kan man göra verkligen unika plagg. Jag har pinnat en massa stickmönster, tröjor, sjalar, mössor, sockar, vintage, och jag skulle gärna vilja göra dom allihop!
 
Att jag älskar vintage är ingen nyhet, och vintage inspirerar mig mycket. En av fördelarna med vintage - att plaggen för det mesta är helt unika - är också en nackdel. Ser jag en klänning/blus/kappa/osv som jag gärna vill ha, så är det sällan lätt att hitta något liknande, utan jag får nöja mig med att tråna på avstånd. Ibland har man tur, och hittar gamla symönster/stickböcker som inte är i ministorlek, men det är tyvärr sällsynt. Men även om jag inte klarar av att återskapa mönster från plagg och illustrationer, så kan jag ta till mig detaljer, och försöka tolka dom. Vintageplagg har ofta en sån detaljrikedom, deras design är smart, finurlig, rolig, smickrande, nytänkande, och genom att låna dom detaljerna, så får man vintagekänsla på nya plagg.
 
 
Sen finns det som tur är en uppsjö av mönster som är mer eller mindre lätta att få tag på, det finns massor av böcker, man kan ladda ner mönster i PDF-form (finns många som är gratis, dessutom!), och så förstås dom klassiska symönstren med sina illustrerade omslag. Det finns plagg i alla stilar, alla svårighetsgrader, alla storlekar, alla kan sy sina egna kläder, alla kan skapa sin egen, helt personliga garderob.
 
Och det är det som dagens fredagsfavoriter handlar om - möjligheten till en personlig, unik garderob. I och med att en lägger ner så mycket tid och så mycket jobb på varje plagg, så blir dom genomtänkta, på ett sätt som butiksköpta kläder sällan blir. Visst kan man impulssy kläder, men när det tar flera timmar, ibland flera dagar (elller flera veckor, om man stickar/virkar), så hinner man fundera på hur mycket man tycker om plagget egentligen, och om det passar ihop med resten i garderoben. Jag ser det här projektet som en möjlighet till en genomtänkt garderob - allt kanske inte passar ihop med allt, men det finns ändå en röd tråd, en färgskala, en stil, en känsla, som gör att kläderna ändå känns enhetliga. Jag begränsar mig själv genom att bara köpa material, tyg, garn, knappar, osv, begagnat, så utbudet är begränsat, men i och med att jag håller mig till en färgskala, så blir det sammanhängande ändå.
 
Och som sagt - personligt! Jag hittar unika kläder second hand, men ännu mer unika blir kläderna när jag gör dom själv. Det finns alla möjligheter att låta sin personlighet skina igenom kläderna, när man väljer allt - mönster, material, modeller utifrån sitt eget tycke och smak, och när man sedan kombinerar plaggen med varandra så får man ännu fler möjligheter att uttrycka sig.
 
Helt fantastiskt roligt, tycker jag!
 
Spara
Spara

Kommentera här: