om vegetariskt

Jag blev vegetarian 1990 - att vara vegetarian i norrlandska glesbygden på den tiden var inte det lättaste... Dom flesta reagerade med ett ärligt och chockat "Men vad äter du?", då fanns inte ens tanken på att man kunde äta nåt annat än kött och potatis, och tog man då bort köttet, vad äter man då? Jag måste erkänna, alldeles för många måltider bestod av potatis och sås, jag var 16 år, och fick laga maten själv, eller äta det som stod på bordet. Då fanns inte alla dom halvfabrikat som har nu heller, det fanns två frysta biffar (som båda var oätbara), det fanns ett par frysta grönsaksgratänger (som var goda, som jag åt lite då och då), och det fanns korv och vegebullar på burk (korven finns fortfarande, ät inte, den är grå, liksom grynig, och gnisslar när man tuggar, inte god - vegebullarna är däremot jättegoda). Skolmaten var inte speciellt rolig heller, och man behövde ett intyg från skolsköterskan för att ens få äta vegetariskt. När jag läste i Uppsala i slutet av 90-talet, så blev jag vegan för första gången, inte heller helt lätt, men lättare än när jag flyttade hem igen, då funkade det inte alls, det fanns inga som helst veganska alternativ i butikerna.
 
Att vara vegetarian/vegan idag, det är en helt annan sak - i butikerna finns massor av vegetabiliska alternativ, mjölk, ost, halvfabrikat, till och med vegetarisk kaviar (kolla efter tångkaviar i små glasburkar, dom är jättegoda!), i skolan serveras alltid en vegetarisk rätt, i mattidningar finns mycket vegetariska recept, det finns till och med vegetariska mattidningar, och vego är den stora trenden bland kokböcker. det finns matbutiker med helt vegetariskt utbud (så himla roligt och enkelt att handla mat där, inga etiketter att lusläsa!, vegetariska restauranger, veg-alternativ hos alla snabbmatskedjor (hos MAX är målet att var femte måltid som säljs ska vara vegetarisk, och dom femdubblade vegoutbudet i januari), det finns TV-program med bara vegomat... Det är ett rent nöje att äta vegetariskt idag, och absolut inget man behöver oroa sig för, det är inte krångligt, inte svårt, och om man inte lever på halvfabrikat, så är det billigt som bara den.
 
Jag började äta kött igen år 2010, efter min magsäcksoperation knappt ett år innan, så hade jag fått riktlinjer av dietisten, som uteslöt massor av frukt och grönsaker, och allt vad bönor/linser hette, och när jag åkte in med proppar i lungorna så hade jag dessutom allvarlig järnbrist, och låg i nederkant på allting annat också, och jag började då att äta djur igen. Senare fick jag veta att riktlinjerna jag fick bara gällde i början, men det var så dags då... Jag har aldrig ätit stora mängder kött, och jag har varit väldigt selektiv till vad ätit - 20 år som vegetarian förändrar smaklökarna, kan jag lova! Dom senaste åren har jag huvudsakligen ätit vegetariskt, och målet har alltid varit att sluta helt med kött igen, det som fått mig att inte bara göra det, är ren lathet, förstås - det är oftast det som får oss att fortsätta äta kött, fast vi kanske tycker att det är fel (av hälsoskäl, av djurrättsskäl, av miljöskäl osv).
 
Dom sista månaderna har jag ätit kött väldigt sällan, och desto mer vegetariskt. Förutom yoghurt, så äter jag nästintill veganskt till och med, och det är det som är mitt mål i år - att gå tillbaka till veganismen. Det är ju det som jag tycker är det rätta, för djur, för miljö, för hälsan, för ekonomin, och jag har kommit fram till att det ska funka efter operationen också, jag får helt enkelt satsa på väldigt näringstät mat. Jag skulle gärna äta raw food, det äter jag ibland nu, men det kommer aldrig att gå, man måste äta så väldigt stora portioner för att få i sig nog med kalorier.
 
Ni har sett mer av mina feministiska åsikter här i år, och nu är ni beredd - det kommer att bli mera om grönsaksätande också. Jag kommer kanske att skriva om djurrätt också, men det kommer inte att bli skräckbilder/-filmer från djurfabriker och sånt - det kan omvända några, men får dom allra flesta att blunda.
 
 
Grönt är gott, och fint, och just nu väntar jag på att min sena lunch ska bli klar i ugnen - morötter, palsternacka och lök som jag ugnssteker, och så hummus/pesto/gucka på ärter, vita bönor, vitlök och solrosfrön. Gott, gott!
 

Kommentera här: