dags att bryta dåliga ekonomiska vanor?

Som ni kanske har förstått vid det här laget, så är jag inte speciellt bra på att hålla i pengar, det har jag aldrig varit. Det har förstås varit en prioriteringsfråga, jag har oftast valt att köpa något som gör mig glad, och så har jag dragit in på matkontot, eller klädkontot, eller vad det nu kan vara. För det är ju därför jag spenderar pengar, för att det gör mig glad! Men, det är inte kul när pengarna aldrig räcker till nånting, när man är black redan i mitten på månaden, när man måste tacka nej till att göra saker för att man inte har råd, eller när man rentav måste klara sig utan vinterskor eller dylikt för att pengarna helt enkelt inte finns. Jag har gjort försök med köpstopp flera gånger, men det håller aldrig i längden, och sen går jag tillbaka till samma vanor. På senare tid, så har jag haft mer pengar än vanligt, och då har jag spenderat mer pengar än vanligt också. Många saker har jag köpt för att underlätta livet, andra för att dom varit fina, och för att jag helt enkelt ville ha dom. Självklart har jag kvar samma problem, pengarna tar slut innan månaden tar slut.
 
Den här månaden var det mycket räkningar och lite lön, så det här blir en återgång till gamla fattiga dagar (som tur är, så har jag vanan inne, jag vet att jag klarar av dom dagarna). Jag pratade bland annat om pengar med Mirja igår, och nu såg jag den här videon på Youtube, och blev faktiskt inspirerad. Low-buy istället för no-buy låter mera som min stil, för ett absolut stopp fungerar inte. Och så att jag faktiskt måste använda upp sånt jag redan har, istället för att köpa nytt och köpa mera. Böcker till exempel, jag har en shoppingkorg på adlibris, men jag behöver faktiskt inte flera böcker just nu, jag borde läsa en hel hög av dom jag har, innan jag börjar fundera på att köpa fler. Konstmaterial klarar jag mig också ett bra tag på, jag har färg, jag har duk, jag har akvarellpapper, jag har penslar, jag har pennor... Jag kan måla åtskilligt med det jag redan har. Smink också, jag köper gärna smink (men spenderar inte gärna pengar på märken, utan hellre billigt och mer), men jag sminkar mig inte speciellt mycket. Jag har mer än vad jag behöver, jag har flera stycken av samma sak (hur många svarta kajalpennor/mascaror/ögonskuggor/rouge behöver en person?), jag kommer inte använda upp allt under min livstid. Faktum är, att jag funderar på att säga upp min glossybox, just av den anledningen, att jag behöver faktiskt inga fler produkter. Tidningar köper jag av slentrian, och prenumererar dessutom på flera, och det senaste året har jag knappt läst dom, utan lägger dom på hög. Fruktansvärt onödigt, och dyrt (jag ska säga upp min prenumeration på Damernas direkt, faktiskt). Samma med underkläderna jag prenumererar på, som dessutom inte passar speciellt bra nu när jag gått upp i vikt. Jag menar, hur många behåar behöver en person?
 
Dessutom, det handlar inte bara om pengar, det handlar om utrymme också. Jag köpte flera bokhyllor för att få plats med alla mina böcker, och eftersom utrymmet sedan fanns, så köpte jag mer böcker. En rätt ond cirkel, det där... Lösningen borde egentligen inte vara att köpa på mig fler förvaringslösningar, utan att äga mindre saker. Något jag verkligen känner i målarrummet, det är så rörigt där, för det finns mycket mer saker än vad det finns utrymme, både målarsaker och kläder.
 
Alla dom här funderingarna kom alltså nu, när jag såg den här videon. Hon lyckas få det att låta lockande att vara lite sparsam med handlandet - inte illa alls!
 
 
Jag kan börja med att göra mig av med något som jag faktiskt aldrig används upp. Är det någon som vill ha ett gäng svarta lösteer? Jag vet inte vilka alla sorter är, men dom är goda, och jag dricker inte svart te längre, så det vore synd om dom förfors. Lämna en kommentar alt skicka ett mess, så plockar jag ihop alla teerna under tiden.
 
ETA: Jag tog tag i tehyllan på en gång, det blir ett inlägg om det den närmaste tiden. Det blev en hel del som jag rensade ut, och dom hittade en ny ägare på en gång. Det ser ut som världens största påse med marijuana, men det är det inte. Te är mycket bättre ju!
 
 
 
 

Kommentera här: