charmskola och flappers

När det nu är internationella kvinnodagen, så passar jag på att skriver om kvinnor. Eller ja, böcker med kvinnliga protagonister - det är inte helt självklart, fortfarande är det oftast en manlig huvudperson, och manliga biroller dessutom. Böcker med starka kvinnliga karaktärer är absolut värda att lyftas fram! Jag har på senaste tiden läst två serier, en tycker jag om, den andra inte. Vi börjar med den jag tycker om:
 
 
Finishing school-serien av Gail Carriger (som också skrivit Parasollprotektorat-böckerna) utspelar sig på 1850-talet, i samma värld som Parasollprotektoratet - man kan alltså förvänta sig steampunk, viktorianska klänningar, varulvar och vampyrer. Mademoiselle Geraldine's är en charmskola, där unga damer får lära sig allt dom behöver veta för att kunna föra sig i överklassen, och för att kunna gifta sig rikt. Dom får också lära sig spioneri och mord. Dom får helt enkelt lära sig att bli mycket kapabla unga kvinnor. Det är huvudsakligen fyra vänner det handlar om, och jag tycker om att även om dom är sinsemellan väldigt olika, så finns det styrka i alla fyra personligheter. Språket är bra, historien fungerar och flyter på bra, jag tycker helt enkelt om Gail Carriger som författare. Och om jag inte misstar mig helt och hållet, så är det här bara början på serien - sista boken lämnar väldigt öppet för en fortsättning.
 
 
The Flappers-serien av Jillian Larkin ville jag tycka om, den utspelar sig på 20-talet, bland flappers, jazz, speakeasies, sånt jag brukar tycka om. Huvudpersonerna är tre väninnor, vars stigar skiljs mycket åt allteftersom historien utspelar sig. Maffian blir inblandad, liksom förbjuden kärlek och knivar i ryggen (bildliga knivar). Kanske hade historien hållit med en annan författare, men nu känns den alldeles för tunn, huvudpersonerna tycker jag inte speciellt bra om, språket är si-sådär. Böckerna får bo kvar i min bokhylla, för dom är fina att titta på, men jag kommer inte att läsa dom igen, och jag rekommenderar dom inte - det finns alldeles för många bra böcker att lägga tid och energi på.
 
 

Kommentera här: