lucka nummer 12 - julmotiv i vardagen

När jag jular, då tycker jag om att jula till det ordentligt! En del tycker att det är höjden av kitsch (ok, många tycker det...), men vad är det för fel på lite kitsch i livet, undrar då jag. Julutstyrslar, pratar jag då om. Tröjor med julmotiv till exempel, som anses som så dålig smak att det skrivs hela böcker om dom (jag läser faktiskt en, som börjar med vara eller icke vara av tröjor med julmotiv, och så har vi ju Bridget Jones, och den klassiska jultröjan). Jag tycker att vi helt enkelt startar upp en kampanj, för införandet av julmotiv i vardagen! För den lite försiktigare, så kanske det räcker med att tomta till julbordet, julfesten, julafton, eller annat valfritt speciellt tillfälle. Annars så blir varje dag speciell med en tröja, eller annat tillbehör, med julmotiv.
 
Jag har dom här små minimini-ornamenten, jag har haft dom i många år, sedan 90-talet. Dom med skorstenar är dom äldsta, och mina favoriter, och när det börjar vara december, så använder jag dom som örhängen. Bara att sätta i örhängeskrokar och hänga dom i öronen! Jag har bara ett par krokar, som jag flyttar runt mellan dom figurer jag väljer just den dagen, men tänker att jag ska sätta i permanenta krokar - så mycket jobb är det inte. Jag har också små träornament, som skulle funka utomordentligt som smycken, eller så kan man ju välja små julkulor. Eller stora! På loppisar kan man alltid hitta broscher och pins med julmotiv, annars kan man alltid göra en själv (eller göra ringar), helt enkelt genom att klistra juldekorationer på smyckesfästen. Tycker man att en jultröja är lite väl mycket, så är juliga smycken ett jättebra sätt att få in lite julmotiv i vardagen!
 
 
Något av en klassiker, är förstås julslipsen till far. Den går ofta att hitta billigt på loppis, ofta oanvänd i sin förpackning, för tyvärr blir julslipsen sällan använd. Det är alldeles för synd, tycker jag! Män har sällan samma möjligheter som kvinnor att uttrycka sin personlighet när det kommer till kläder. Dels förmodligen för att intresset saknas, dels för att det inte är helt ok för en man att pynta sig, men mycket också för att utbudet i butikerna är mycket skralare. Det som män oftast har att välja på (särskilt om han bär kostym/skjorta till vardags) är slipsar, och det finns många roliga varianter där, både roliga i mönster och i motiv. Perfekt läge för att använda den där samlingen med julslipsar, alltså! Och känns julslipsen lite för vågad, så finns det strumpor med julmotiv - nånstans måste man ju smyga in julen i vardagen!
 
 
För den som vågar ta steget upp till jultröja, så är det här verkligen rätt år - det finns hur många roliga  jultröjor som helst! H&M har många att välja på, från den enklaste varianten, med fair isle-mönster, till rentröjor och tomtetröjor och julgransformade tröjor, hela vägen till tröjor med paljettmotiv, men man kan också hitta jultröjor i andra butiker. Här är en lista på 24 jultröjor att hålla utkik efter. I min storlek är det tyvärr svårt att hitta jultröjor, men nästa jul, efter operationen, då är det jag som sitter här och knappar, klädd i en jultröja ur samlingen. För det är klart jag kommer att ha en hel samling!
 
 
En klassiker, är bruden som byter brudgummens ringsignal till brudmarschen, men nu i december - varför inte byta mobilens ringsignal till din favoritjullåt? Kommer ni ihåg, när man först kunde skaffa en personlig ringsignal, med några toner som nästa lät som det man hade tänkt? Och sen när dom polyfoniska ringsignalerna kom, och det lät som en riktig melodi? Med dagens mobiltelefoner kan man faktiskt ha vilket ljud som helst som ringsignal, och det låter precis som det ska låta (jag har Brigitte Bardot på min mobil), och det är enkelt att byta. Jag ska nog ta och leta reda på Santa Baby, när mobilen nån gång ringer, så får den gärna ringa med min julfavorit...
 

Kommentera här: