så här ser planen ut, och tanken bakom

Som jag började fundera över härom dagen, så tänker jag mycket på hur jag kan förenkla och förbättre mitt liv just nu, inte minst genom att verkligen kika igenom allt jag har, och fundera på om jag verkligen behöver det (funderade på min muminmuggssamling idag, jag har rätt många, en del som inte produceras längre och alltså är värda en del pengar, men kom fram till att den samlingen skulle jag sakna...). Idag har jag blivit av med en del av det jag lade upp på köp&sälj igår, och jag funderar som sagt på resten av mina ägodelar. Älskar jag dom, behöver jag dom, gör dom mig glad? Blir svaret nej, så ryker dom.
 
Jag tänker som sagt inte ha något köpförbud/köpstopp, det vet jag att det inte fungerar. Det kommer inte på något sätt åt underliggade problem heller - att ha problem med ekonomin beror oftast på andra orsaker än just pengar. Low-buy känns mycket intressantare än no-buy, även om det kommer att vara köpstopp inom vissa områden. Nagellack, te, smink, böcker, målarmaterial mm måste användas upp/läsas innan jag får fylla på. Tidningar läser jag egentligen inte, utan bläddrar bara igenom dom, och när dom har legat nog länge, så bläddrar jag igenom dom igen, och river ut det som intresserar mig. Stort slöseri med pengar, alltså! Dessutom, nåt jag märkt nu, dom senaste två dagarna - när kollar i tidningar, eller läser bloggar, eller kollar haul-videos och liknande, så sticker habegäret upp sitt fula huvud (alldeles nyss såg jag örhängen i form av kvinnotecken, och huvudet bara skrek VILL HA!) - en bra anledning att undvika sånt, alltså!
 
Så ja, planen ser ut såhär: Varje månad får jag en given "månadspeng" som jag får spendera (500 kr? 1000 kr? mer? mindre?), samtidigt som jag håller koll på vad jag spenderar den på. Ovan nämnda undantag får inte köpas förrän dom måste fyllas på. Samtidigt fortsätter jag att gå igenom mina ägodelar, och gör mig av med överflödet.
 
Det här borde ge mig chansen att lära mig hantera pengar, och att inte använda shopping för att bli gladare, och samtidigt får jag kanske rentav lite pengar på banken. Jag går ju och drömmer om att köpa ett litet hus inom en inte alltför avlägsen framtid, då behövs en buffert, likaså med tanke på hund, katter och bil. Buffert skadar aldrig, och jag har aldrig haft någon - det vore faktiskt jätteskönt.
 
 

Kommentera här: