boktips med 1800-tal som gemensam nämnare

Jag fick ett önskemål om boktips, och jag har ett tag funderat på att spela in filmer igen (det är över fem år sedan den senaste), så jag är rätt lur på att slå ihop dom två. Jag är bara lite nervös, jag har aldrig haft med mitt ansikte på film, och jag har aldrig pratat på film, så det är nervöst. Dessutom, ska jag prata engelska (för att få flera tittare) eller på svenska? Som sagt, jag funderar. Tills dess, så kan jag bjuda på några snabba tips, jag har inte dom här böckerna, utan har lånat dom på bibblan.
 
Parasollproktetoratet av Gail Carriger. En serie på fem böcker, Själlös, Chanslös, Hemlös, Hjärtlös och Tidlös. Om fösta boken kan man på adlibris läsa:

Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö - ett faktuom som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och - värsta av allt - halvitalienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: finns det te?

Själllös är den första delen i serien om den själlösa Alexia Tarabotti och den utspelar sig i ett aalternativt London i slutet av 1800-talet, där vampyrer och varulvar är en del av samhället. Det är en ångande steampunkroman fylld av spänning, romantik, humor, luftskepp, bläckriskar och bakelser.

 

Gemma Doyle-trilogin av Libba Bray. Ögat över månskäran, Upprorsänglar och Längtans rike. Adlibris skriver om första boken:

Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor ...

Ögat över månskäran är en palett av prasslande kjolar, åtsittande korsetter och stränga konventioner i den viktorianska eran. Här finns mystiska skuggor i mörkret, dolda nattliga möten, magiska systraskap, men också hemliga brödraskap från fjärran länder - och skrämmande övernaturliga krafter som obönhörligt styr Gemmas öde.


Jag har bara läst de första två böckerna om Torsdag Nesta av Jasper Fforde, Var är Jane Eyre? och Uppslukad, det finns fler i serien, men jag tror inte att dom är översatta till svenska. Om fösta boken skriver Adlibris:

Året är 1985, platsen är Storbritannien. Krimkriget pågår fortfarande, tidsresor är vardagsmat och klonade drontar finns i var mans hem. Här tar man litteratur på blodigt allvar: gatustrider utkämpas mellan militanta shakespearetolkare och att förfalska Byrons dikter är ett grovt brott.

Thursday Next är specialagent vid Litteraturroteln i London. När superskurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskript, Martin Chuzzlewit, av Charles Dickens blir hon involverad utredningen. Plötsligt upptäcker man att Mr.Quaverley i Dickens roman är utplånad i alla senare utgåvor och strax därefter finner man honom mördad! Riktigt allvarligt blir det när Jane Eyre kidnappas. Det mäktiga Brontësällskapet rasar och det är upploppsstämning i landet. Thursday Next blir tvungen att själv bege sig in i romanen för att förhindra att kaos bryter ut….


Serien om Euthanasia Bondesson av Carina Burman. Carina Burman har skrivit många bra, fristående, historiska romaner, dom här böckerna, Babylons gator, Vit som marmor och Hästen från porten, är kanske bland dom mer lättillgängliga. Adlibris om den första i serien:

Spelplatsen är London 1851, året för den stora världsutställningen. Tillsammans med en walesisk polisinspektör går den svenska succéförfattarinnan på jakt efter sin sköna sällskapsdam, som försvunnit bland Londons trånga gränder. Där möter hon tiggare och slinkor, konstnärer och societetsskönheter, alla aktörer i den moderna storstadens spel av dunkla drifter och växlande begär. Men vem är ond, vem är god? Vem är man, vem är kvinna?

Med fladdrande kjolar banar tant Euthanasia väg på de gator, där Sherlock Holmes skulle vandra först en mansålder senare.

Sådär, några snabba boktips att fråga på bibblan om. Det blev visst 1800-tal som tema... Har ni läst några av dom här böckerna? Vad tyckte ni?

 

Kommentera här: